En vecka med Xet

Inledningsvis vill jag bara ställa det klart, ja, det är de dåliga ordvitsarnas tid igen, uppenbarligen. Däremot så har jag spenderat en vecka med Xet, Fujifilm X-T1, och tänkte härmed ta och få ner några ord om den upplevelsen i sig. De som känner mig kan väl ungefär redan här avfärda hela det där med ”några” rätt direkt.

Hur som helst så skrev jag ju nyligen här att jag övervägde lite ändringar i min kameraväska, som i dagsläget består utav Canon EOS 6D och Fujifilm X-E1 med respektive optikserie. Tanken var så smått på att dumpa Canonen och gå över helt på Fujifilm X-serie och då investera i en X-T1 med lite ytterligare optik.

Fujifilm X-T1

Tack vare Scandinavian Photo och Fujifilm Sverige fick jag nu chansen att lite mer på riktigt provköra just en X-T1 med en samling charmig optik och ytterligare tillbehör under en veckas tid, en chans jag uppskattar oerhört mycket eftersom det ger mig en ordentlig chans att känna på grejerna i lugn och ro!

Eftersom det här inlägget riskerar att bli en smula långt och tungt, så får de intresserade nu helt enkelt klicka sig vidare på Läs mer-länken nedan, så hela framsidan slipper bli nertyngt av det hela…

Komplett med väska och allt fick jag levererat följande utrustning för en veckas lekande:

  • Fujifilm X-T1
  • Fujifilm XF 10-24 mm f/4 R
  • Fujifilm XF 18-55 mm f/2.8-4 R
  • Fujifilm XF 55-200 mm f/3.5-4.8
  • Fujifilm XF 23 mm f/1.4 R
  • Fujifilm XF 56 mm f/1.2 R
  • Fujifilm EF-X8 blixt
  • Fujifilm EF-X20 blixt
  • Fujifilm MHG-XT handgrepp
  • Fujifilm VG-XT1 batterigrepp

Utöver detta hade jag även sedan tidigare mitt egna Fujifilm XF 35mm f/1.4 R, även om jag faktiskt aldrig testade just det på X-T1an under veckans gång. Däremot avverkade jag den mesta av utrustningen i en eller annan kombination och solklara favoriter såhär lite händelserna i förväg, det var solklart XF 23 mm f/1.4 R samt XF 56 mm f/1.2 R, vilket inte direkt inte är någon högoddsare eftersom jag är erkänt svag för fast optik som sådant.

Fujifilm X-T1

Det första som alltid slår mig med just X-T1 är dock hur löjligt snygg den är. Nu är jag förvisso bara en smula skadad och min smak kan väl stundvis ifrågasättas, men det här är i mitt tycke en sjukt snygg kamera och det är svårt att inte falla för alla manuella vred och knappar, även om det stundvis kan se en smula plottrigt ut. Man får helt enkelt bara en sjuk lust att faktiskt ge sig ut och fotografera med den, den inspirerar.

Rent hanteringsmässigt trivs jag bra med den också, även om vissa menysystem lämnar en hel del att önska. Under min låneperiod så passade jag även på att lite fräckt uppgradera kamerans mjukvara till senaste versionen med, vilket inte bara gav en hel del nya finesser utan även förenklade vissa andra.

Något av det läckraste i senaste omgången mjukvara är tveklöst möjligheten att använda sig av en helt elektronisk slutare, vilket ger en chansen att använda snabb optik med största bländare på 1.2-1.4 vidöppen även i fullt dagsljus. Snabbaste slutartid blir nämligen helt plötsligt hejdlösa 1/32000 sekund, d.v.s. ögonblicket fångas under 0,00003 sekund..!

Batterilivslängden vet jag att många haft åsikter om, men för egen del fungerade det hela faktiskt rätt hyfsat. Runt 300 bilder utspritt på tre dagar får räknas som helt okej trots allt. Inte fantastiskt på något sätt och långt ifrån förutsättningarna med en vanlig digital systemkamera, men ändå helt okej. För mig fungerar det i vilket fall.

Såväl det mindre handgreppet och batterigreppet var jag dock aldrig särskilt mycket vän med. Visst utökas batteritiden med det dubbla (chockerande..!) med ett extra batteri, men jag är inte alls förtjust som så i batterigrepp längre, varken till X-T1 eller till mina egna kameror.

Min största frustration med kameran måste nog ändå vara hur den lite osnyggt ställde om till att leverera bilder i JPEG istället för RAW när man valde L-läget för ISO, d.v.s. ISO 100. Riktigt varför den gör på så vis vet jag inte, men det resulterade i att jag gick runt en hel dag och fotograferade med helt fel inställningar.

Utöver det så kan jag ju bara säga en sak om Wi-Fi-funktionen, gör om, gör rätt Fujifilm. Det är inte okej att appen på telefonen förutsätter att grundspråket ska vara japanska (?) om telefonen är inställd på något annat än engelska. Inte okej alls faktiskt. Utöver det lyckades jag aldrig få kopplingen att fungera helt, trots en lång stunds lekande samtidigt som jag hade kaffe nära till hands.

Dessbättre tycks Fujifilm vara den typen av tillverkare som faktiskt lyssnar på sina kunder, så bara för att dessa punkter tas upp som negativa nu, så behöver de inte för alltid vara det…

Fujifilm XF 10-24 mm f/4 R

Jag har någon slags hatkärlek till extrem vidvinkel, här motsvarande 15-36 mm utsnitt för en fullformatkamera. Jag både gillar de stundvis smått udda bildvinklarna man kan producera med optik likt detta, samtidigt som jag sällan finner någon extrem nytta utav det hela, eftersom det ofta kräver en helt annan efterbehandling än vad jag föredrar att använda.

Den lilla blänkaren härom dagen var ju tagen med denna optik och i vanlig god anda med Fujifilms påkostade optik så levererar den tveklöst såväl bra färger, kontrast och skärpa. Kombinera denna brännvidd med optisk bildstabilisering så kan man konstatera att det går att fotografera i även löjligt dåliga ljusförhållanden utan större besvär.

Någon större favorit under veckan blev det dock inte, det är helt enkelt inte riktigt min typ av optik.

Fujifilm XF 18-55 mm f/2.8-4 R

Denna optik erbjuds tämligen ofta som ett paket tillsammans med kamerahusen vilket gör att man kanske rynkar en smula på näsan, vis av erfarenhet från vad andra tillverkare har haft för tendens att leverera ut med sina kameror. Däremot går det knappast att jämföra detta med ett klassiskt paketobjektiv, långt därifrån. Detta är optik som inte bara är ljusstarkt utan även ruskigt trevligt att jobba med.

Förhållandevis rimligt utsnitt som motsvarar ungefär 27-82,5 mm i fullformat vilket gör att det kvalar in som en allmänt trevlig optik att vandra runt med när man inte har någon särskild plan för sitt fotograferande. För min del blev det en promenad längs med bland annat packhuskajen i Göteborg med detta monterat och det skötte sig helt klart väl under den stunden.

När jag köpte min X-E1 för sådär två år sedan, då valde jag bort detta till förmån för ett 35mm f/1.4 istället, något jag kan konstatera även i efterhand var ett bra beslut. Nu råkar jag ju som sagt vara erkänt svag för fast och ljusstark optik, så det kanske inte skall läggas alltför mycket värde i just det.

Fujifilm XF 55-200 mm f/3.5-4.8

Blev klart glad över att hitta en telezoom i väskan som levererades till mig, detta då jag har den smått (?) nördiga hobbyn av att fotografera de där märkliga flygmaskinerna och gillar utmaningen som finns kring att alls fånga något som rör sig hyfsat fort på bild.

Givetvis blev det en tur ut till närmaste lokala flygplatsen en dag när solen tack och lov levererade riktigt väl, för att sätta optik och hus på prov. Nu är just autofokus för saker som rör sig relativt snabbt ett välkänt svagt område för spegellösa kameror i stort, så mina förhoppningar var inte alltför höga.

Med facit i hand så kan jag även konstatera att detta är ett område där spegellösa har en bra bit kvar, även om det fungerade hyfsat. Nu kan det vara antingen huset, optiken, kombinationen eller helt enkelt vanlig, gammal hederlig ovana vid materialet som gör att resultaten lämnar en del att önska, men särskilt bra blev det inte.

Fujifilm XF 23 mm f/1.4 R

Nu börjar det likna min typ av grejer här, fast och ljusstark optik med ett charmigt utsnitt som motsvarar 35 mm i fullformatsvärlden. Helt klart min typ av optik på många olika sätt. Just fasta optiken tycker jag även till stor del är X-systemets styrka med för den delen, baserat på mina erfarenheter med just 35mm varianten jag själv äger.

Här är det både knivskarpt som optiskt riktigt härligt. Ett utsnitt som åtminstone för min del är både inspirerande och utmanande samtidigt som optiken är sådär lagom stor och behändig. Solklart en av favoriterna i väskan som jag skrev redan tidigare och även en bra kandidat till att komplettera min redan existerande X-E1 med, om den nu får fortsätta att vara en del av min befintliga utrustning.

Att välja mellan 23 mm och 35 mm som första optik är däremot närmast omöjligt, om man bara får välja en. Man måste välja båda. Eller ingen. Fast helst båda.

Fujifilm XF 56 mm f/1.2 R

Det här objektivet var utan tvekan det jag mest av allt såg fram emot att använda. Ett objektiv jag har dreglat över bra många gånger inte bara sett till den tekniska beskrivningen utan även när man klämt, känt och tittat på det i affärerna. Det här är bra nära ordentlig kameraporr på samma nivå som mitt egna Canon EF 135mm f/2..!

Just möjligheten till att fotografera med bländarvärdet f/1.2 är i sig något som får det att nästan börja formas dregel i mungipan. Visst är det otroligt svårt att få rätt område skarpt med en så pass stor bländaröppning, men den bakgrundsoskärpan som optiken levererar, den, DEN..!

Skarpt, inspirerande, lockande, dregelframkallande. Tror vi kort och gott kan skriva in det här objektivet i kategorin ”vill ha!” utan att skämmas värst mycket över det hela. Kombinera bländaröppningen f/1.2 med den elektroniska slutaren i X-T1 och du har närmast perverst bra förutsättningar för porträtt utomhus trots fullt dagsljus.

Behöver jag ens nämna hur högt upp på min favoritlista som objektivet i fråga hamnar..?

Bildgalleri

Framtiden..?

Såhär med en vecka av mycket trevligt brukande i ryggsäcken, är jag övertygad om att Fujifilm X-T1 är en värdig ersättare för min nuvarande utrustning?

Inte helt måste jag säga. Veckan har varit fantastiskt trevlig, en smula för kort och ruskigt inspirerande. Om inget annat så har jag återigen börjat få upp lusten till att fotografera igen, säkerligen hjälpt en hel del utav det vackra vårväder som gjort entré.

Fujifilm X-T1 är en ruskigt trevlig och bra kamera, det råder det inga som helst tvivel om. Jag måste bara komma fram till vad jag gillar att fotografera och vad jag är beredd att offra för en smidig utrustning. Kan jag leva och lära om med autofokusen vid fotografering av flygplan eller andra snabba objekt? Kan jag leva utan mitt Zeiss 35mm f/2 som jag så djupt älskar till min Canon EOS 6D? Kan Fujifilm XF 56 mm f/1.2 R vara en fullgod ersättare för mitt Canon EF 135 mm f/2 vid porträttbilder?

Många frågor, inte värst många klara svar. Kluven tror jag ordet är. Däremot har veckan med X-T1 varit otroligt nyttig både som erfarenhet såväl som för inspiration och motivation att fotografera igen. Lusten är tillbaka. Viljan är tillbaka. Suget är tillbaka!

Alternativen

Nu är ju inte Fujifilm X-T1 det enda alternativet jag övervägt. För under tiden jag lekt runt med just den så har tankarna även börjat snurra runt lite på vad för andra alternativ som finns och då allra helst sett till mindre platskrävande kamerahus.

Det jag allra mest har börjat kika på är Sony A7 II, spegellöst, fullformat, utökande flora optik och allra helst från min nya favorittillverkare sett till objektiv, Zeiss.

Passade på att klämma på just det huset såväl som dess företrädare under dagens rast i Göteborg och ja, det verkar klart charmigt måste jag säga. Visserligen fortfarande med spegellösa nackdelar men samtidigt med en långt mer högupplöst sensor än Fujifilms som dessutom är fullformat och det utan att kamerahuset för den delen är värst mycket större.

Frågan är bara, om det går att få tag i ett sådant kamerahus med något lämpligt objektiv för att kunna klämma och känna på lite mer än det som går att göra i en affär? Värt att undersökas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.