Under en grön himmel

Norrsken hör i min mening till något av det allra vackraste man kan få uppleva, vilket till stor del kan vara för att jag råkar bo i en del av landet där det inte förekommer värst ofta och att man därmed inte är värst mätt på upplevelsen i sig.

I natt däremot, fick jag för första gången i livet chansen att inte bara se det utan även fotografera det hela. För just innan sovdags där runt midnatt sprang jag på ett inlägg i en bildgrupp på Facebook med inriktning på Karlstad med omnejd, där det tipsades om att det för stunden fanns tydligt synligt norrsken över just hemstaden.

Så, efter att ha sprungit runt en stund i lägenheten mer eller mindre ivrigt och försökt se något ut genom fönstret så togs ett snabbt beslut att illa kvickt dra på sig första bästa klädesplagg för att ge sig ut på jakt med kameran.

Om jag någon gång undrat vad tusan jag egentligen har en egen bil för, så är det tveklöst för tillfällen som detta. Visserligen hade jag inte direkt oändlig mängd bensin i tanken, men jag kunde åtminstone ge mig en bit utanför stan för att kunna få njuta av denna upplevelse. Hade jag haft oändligt med bensin i tanken hade jag nog inte ens varit hemma än rent av…

Första stoppet var vid min återkommande plats för att på relativt stadsnära håll kunna fotografera stjärnhimmeln, en lämpligt placerad parkeringsplats i krokarna av Hynboholm och på behörigt avstånd från stadens ljus. Där tog jag mina första bilder på nattens omgång norrsken i nattens något svala bris.

Därefter fortsatte turen en bit till Apertin som ligger mellan Kil och Forshaga där mittenbilden fångades. Avslutningen fick bli vid Frykenbadens camping där den högra bilden fastnade på sensorn innan det fick bli dags att ge sig hemåt mot sängen igen.

Jag kan gott och väl erkänna att nattens jakt helt klart gav mersmak och det är nog inte sista gången jag halkar omkring på småvägarna i jakten på det gröna guldet. Bara i detta finns ju mer än goda skäl till att hålla bilen tankad och kroppen nykter.

Vem behöver vara berusad en fredagskväll när man kan stå under stjärnhimlen och njuta av naturens under?

2 svar

  1. Rickard Forsberg

    Riktigt grym Jocke!

  2. 7 Jan kl. 15:30 – IDAG – färskade norrskensprognosen ända ner till Skåne Bifogar länk – https://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.