Stor eller enorm?

Att välja iPhone har ju historiskt sett alltid varit enkelt, det finns en skärmstorlek och normalt väljer man största möjliga mängd lagring eftersom det på gott och ont saknas möjligheter till att utöka lagringen med tiden. Genom tiderna har även skärmstorleken ökats i ett litet steg, från 3,5″ på den urpsrungliga till och med iPhone 4S till 4,0″ på iPhone 5/5S/5C. Enkelt och bra kort och gott.

I och med årets lansering av iPhone 6 så har man gjort livet svårare för mig, för nu finns det två storlekar att välja på. Dels har vi normala iPhone 6 på sina 4,7″ men sedan har de även kryddat anrättningen med en iPhone 6 Plus på 5,5″. Detta skapar då stora för mig och min beslutsångest. Att det blir en ”rymdgrå” iPhone med 64 GB lagringsutrymme är säkert och hade det bara funnits i en storlek så hade den förmodligen redan varit beställd. 

Men nu, när jag måste välja mellan 4,7″ och 5,5″?! Hur skall detta gå?

Apple iPhone 6 Plus

Eftersom vi har en lokal äppelaffär i stan så passade jag idag på att klämma lite på framförallt iPhone 6 Plus men även en smula på den ”vanliga” iPhone 6. Inte för att det direkt hjälpte mot min beslutsångest som så, men det var ändå bra trevligt att faktiskt få ha de två i handen och jämföra de som sådant.

Det som lockar mig med iPhone 6 Plus är främst batteritiden som optisk bildstabilisering till kameran. Det som bär emot lite är just storleken. Den är stor. Väldigt stor. Dessutom kommer det ju allt fler rapporter om #bendgate på nätet, d.v.s. att främst den stora har en tendens att böjas lite väl lätt, på grund av sin konstruktion.

Jag hade ju tidigare en kort romans med Samsung Galaxy Note II, vilket var ändå en rätt trevlig stund just tack vare batteritiden och möjligheten att faktiskt klara sig igenom en hel dag utan att behöva stödladda i tid och otid. Dock känns det ju bara en smula dumt när man faktiskt håller denna phablet upp mot skallen som vid telefonsamtal, lite lätt malplacerat som så.

Frågan är alltså, står man ut som så med den stora över en längre period och därmed kan njuta utav batteritiden, bildstabiliseringen och även den stora skärmytan, eller kommer detta bara att kännas jobbigt om omständligt?!

I övrigt så är jag personligen mycket nöjd över att man återgått till de rundade kanterna igen, något som jag efterfrågat ända sedan iPhone 4 släpptes i sin mer kantiga form. Just iPhone 6 är faktiskt löjligt skön att hålla i handen och håller faktiskt väldigt bra storlek över lag. En ruskigt trevlig upplevelse kort och gott!

Att det sedan i skrivande stund är 5-7 dagars leveranstid på en iPhone 6 mot 3-4 veckor för en iPhone 6 Plus är ju faktiskt inte heller helt fel måste jag säga…

Ack denna ständiga beslutsångest. Den är inte rolig. Inte alls. Trots att det rör sig om gamla hederliga i-landsproblem!

6 svar

 1. Ingen iPhone var alltså inte ett alternativ? 😉 Plusversionen mot huvudet går ju annars lätt att lösa med ett bra headset, antingen trådar eller via blåtand.

  Dock så är ju Bendgate ett problem givetvis. Man borde inte få konstruera något med en så tunn aluminiumbit i odjuret format som dessutom inte har stöd av någon annan metall. Kanske inte det smartaste valet man gjort på Apples konstruktions-/designavdelning. Men det är väl en konsekvens av letandet efter den tunnaste möjliga konstruktionen!

  1. Nej, än så länge är det inget alternativ, främst eftersom det saknas ett Android-alternativ som passar mig. 😉

   Jag är lite nyfiken på nya Moto X, eftersom den kör närmast ren Android och tycks ha bra byggkvalité, men, den saknar en bra kamera. Visst, jag har gott om kameror i övrigt men mobilkameran är ju ändå den som alltid är med och då skall den vara av hygglig kvalité åtminstone. På kamerafronten finns ju alltid Sony Z3 som dessutom även har bra byggkvalité men då istället kör med ett eget gränssnitt som inte är intressant. Och vad gäller Samsung, nej, bara nej.

   Windows Phone är ju också en smula lockande, snyggt, bra byggkvalité, bra kameror men saknar då istället ekosystemet bakom som Android och iOS har. Inte riktigt moget än alltså. Tyvärr!

   Synd man inte gjort som så många andra och satsat på en magnesiumram under aluminiumskalet eller för den delen, haft 0,1 mm tjockare aluminiumskal för den delen. Tror knappast någon hade klagat på en telefon som var 7,0 eller 7,1 mm tjock istället för nuvarande…

 2. Nej det är ju just det Apple har ju hetsat så mycket kring tunn telefon att de rationaliserat bort magnesiumet som som sagt alla andra tillverkare verkar ha förstånd att ha kvar vilket måste ses som ett stort snedsteg för ett företag där allt tidigare handlat om byggkvalitet.

  Sen så ser väl Xperia Z3 ut precis som den telefonen du borde ha om jag inte missförstått det och bloatware och så kan du ju ta bort på en gång eller så är det ju att du bara ersätter operativet annars genom lite fulknep? 😉 Alternativet är ju då annars Moto X som är ren Google i princip vilket är bra så klart men annars är det ju att vänta till nästa Nexus så sparar man några tusenlappar också? 🙂 Aldrig fel! 🙂

  1. Fast jag är inte ens minsta lilla intresserad utav fulknep hit eller dit, jag vill ha en telefon som direkt ur kartongen levererar den kompletta upplevelse jag förväntar mig. Hittills är det endast Apple och iPhone som har kunnat leverera det åt mig och den saken ser inte ut att förändras inom de närmaste månaderna.

   1. Sony är ju hyfsat likt vanilj-Android. Efter att min Nexus 4 lämnade in i sviterna av en tågolycka (föll ned i golvet från förarbordet) införskaffade jag min en Z2. Grymt med en vattentät telefon som inte ser ut som en ubåt.

    När det gäller mjukvaran är en del grejer faktiskt bättre än på vanilj, men visst finns det några appar jag gärna varit utan (men det gör det även på iPhone).

    Största abret är ju att man lever i ovisshet när det gäller uppdateringar, där är ju iPhone och Nexus de säkraste korten.

    1. Just uppdateringarna är ju ett helt ämne i sig. Min två år gamla iPhone 5 uppdaterade jag ju utan besvär till iOS 8 och den uppdateringen finns även tillgänglig för den tre år gamla iPhone 4S. Inte ens en tre år gammal Nexus får ju uppdateringar till senaste Android på officiellt sätt och bland övriga tillverkare är det ju bara än värre, tyvärr :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.