Löpning – dag 247/365

Olycksplats
Canon EOS 6D, 47mm, ISO 200, 1/200 sek vid f/8,0

De som känner mig, vet mer än väl att det krävs rätt mycket för att få mig att röra på benen i något fortare än rask promenadtakt. Men idag, då fick faktiskt världen uppleva en springande Joakim, eller åtminstone de delar av världen som råkade befinna sig runt OK Q8 vid E20 i Kungsör då. Hur kommer detta sig då?

Jo, på väg mot Eskilstuna med en av mina närmaste vänner så möter vi en lastbil som det ryker lite underligt om. Precis när vi passerar den så ser vi hur det brinner i ett av hjulen på släpvagnen och försöker tuta för att påkalla uppmärksamhet hos föraren. Vänder därefter på första bästa plats för att se om lastbilen har fått stopp eller om vi i värsta fall behöver jaga ikapp den.

Strax bortom just OK Q8 där så hade den till slut stannat med viss fortsatt rökutveckling. Eftersom jag sedan säkert 10 år tillbaka har en liten brandsläckare liggandes med i bilen så utrustade jag mig med just denna och tog mig min lilla löptur längs med vägen från min utvalda parkeringsplats. Detta råkade ju som synes nedan även min GoPro fånga på bild eftersom den satt monterad i frontrutan för att kunna fånga en time-lapse på den lilla turen.

På väg mot branden

Lastbilsföraren hade vid det här laget hunnit med att tömma en av sina egna brandsläckare plus att en anslutande bussförare även han tagit med sig en släckare. Min lilla gjorde kanske inte värst mycket skillnad som så, men efter att ha plundrat fler anslutande lastbilar på ytterligare brandsläckare så lyckades vi åtminstone med att hålla branden någorlunda under kontroll i väntan på räddningstjänsten som tacksamt dök upp relativt omgående.

Lastbilsbrand

När grabbarna och tjejen med stora slangarna dök upp så var släckningen rätt så fort avklarad och bortsett från ett visst behov av nya däck och lite sot och rökskador, så tycks släpet ha klarat sig väldigt väl under omständigheterna.

Efter att ha haft körkort ganska så många år så är detta nog första gången jag är bland de första till en olycksplats. Kan dock lova att jag nu är mer än tacksam för alla timmar man spenderat på brandutbildningar och att jag hade en brandsläckare i bilen, om än väldigt liten. Jag vill nog tro rätt säkert att den insats som lastbilsföraren, bussföraren och jag gjorde, var just det som behövdes för att branden inte skulle sprida sig vidare till resten av släpet.

Min lilla och nu tomma släckare lämnade jag efter samspråk med räddningstjänsten kvar på platsen, så skulle den tas om hand senare. Istället så tog jag och besökte närmaste lämpliga butik för att inhandla en ny och aningen större brandsläckare som nu får bo i bilen under förhoppningen om att aldrig behöva användas.

Uppdatering 2014-09-05:

Hittade av en händelse även ett litet filmklipp på DuTuben från händelsen, filmat lagom när räddningstjänsten påbörjar sin släckning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.