Leksaker – dag 98/365

Canon EF 300 mm f/4L
Canon EOS 6D, 105mm, ISO 1250, 1/125 sek vid f/4

Vad vore livet utan leksaker? I det här fallet ett nytt objektiv. Och med nytt menar jag bättre begagnat då. För till ett hyfsat rimligt pris hittade jag nämligen detta, ett Canon EF 300 mm f/4L i begagnatsektionen hos Scandinavian Photo och ja, var ju mer eller mindre tvungen att slå till.

Jag har ju länge gått och suktat efter Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6L som mitt teleobjektiv #1, i sådär 10 år eller så. Men, så råkar jag ju även vara milt sagt väldigt förtjust i optik med fast brännvidd sedan länge, så man kan väl gott säga att jag var en smula kluven i huruvida jag skulle slå till på ett fast teleobjektiv eller ej. Just tele har jag ju aldrig ägt annat än zoom förr, även om det var bra nära en gång i tiden när jag testade ett annat fast 300 mm av ett märke jag nu hunnit glömma sedan länge. Det var 2005 och därmed på den tiden jag fotograferade med en Canon EOS D30 med hejdundrande 3,2 megapixel!

Nu vill jag bara ha lite bättre väder, så att jag kan sätta detta objektiv ordentligt på prov till det jag planerar fotografera med det, d.v.s. flyg och tåg i främsta hand. Inte för att jag på något sätt är direkt muppig av mig som så, utan mest för att det är intressanta motiv som är en smula utmanande att fånga på ett bra sätt. Inte helt omöjligt kommer det jagas en del djur med detta med, även om jag knappast lär befinna mig i timtal ute i naturen.

Kort sagt har jag höga förhoppningar om hur detta objektiv nu skall leverera och om det gör så, så räknar jag även med en extender i framtiden, antingen EF 1,4x eller EF 2x. Annars finns alltid blocket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.