Spontan roadtrip

Efter en inte fullt så rolig helg så har vi haft lite barnvakt under veckan, välbehövlig tid för prat och tid tillsammans.

Kombinera detta med ett tips som kom via Facebook i måndags, Hertz Freerider och en sund dos spontanitet och det blir en minisemester för två i Göteborg.

Vad är då detta Hertz Freerider, jo, kort sagt är det gratis hyrbil i de fall en bil har hyrts som envägshyra, för bilen skall ju tillbaka till ursprungsstationen, och varför inte låta folk göra detta gratis istället för att betala någon för det? Fantastiskt trevligt initiativ!

Satt länge och väl och suktade efter en sväng till Luleå, det stod nämligen en Volvo XC90 i Karlstad som var hemmahörande på Luleå Kallax flygplats, och hade vi bara haft lite bättre ekonomi som tillåtit flygning hem efteråt, eller för den delen, sittplats på nattåget så hade det varit en given succé, en nätt liten roadtrip om 100 mil eller så!

Dock trillade det vid 12-snåret igår in ett mer rimligt alternativ in, en Volvo V70 som ville hem till Göteborg från vår kära solstad. Sagt och gjort, 16 minuter efter att den dykt upp som bokningsbar hade vi bokat den, spontan roadtrip till Göteborg it is!

Till detta ordnade vi en övernattning också, av en händelse hade jag tillgång till en frinatt på lämpligt Scandic-hotell, som fick komma alldeles utmärkt till användning här, närmare bestämt på Scandic Opalen i Göteborg!

Hemresa fick bli en sväng med ersättningsbuss Göteborg – Trollhättan följt av tåg Trollhättan – Karlstad, den enda delen av resan utöver mat och dryck som faktiskt kostade oss något, 418 kr närmare bestämt, för två personer, inkl platsreservation, utan rabatter i någon form.

Roadtrip del 1

Efter en snabb frukost, eller hur man nu skall se det när klockan är efter 12, och en lättare packning tog vi oss en promenad ner till Hertz kontor på Drottninggatan i Karlstad för att hämta vårt gratisåk. Oturlig nog när vi väl kom dit visade det sig att vi hade kunnat fixa en färd hem från Luleå också, utöver bilen som skulle upp fanns det faktiskt en som skulle hem, som bara inte var med på nätet. Och hade vi bara inte redan haft allt fixat vete katten om det inte hade blivit en norrländsk roadtrip istället.

Men, nu bar det av mot Göteborg i en nytankad, urtråkigt silverfärgad Volvo V70 DRIVe, dvs utrustad med supersnål dieselmotor. Mätaren som visade sträcka till tom tank visade runt 900 km när vi startade, och runt 1500 km till tom tank när vi parkerade den i Göteborgs södra delar, sisådär 260 km senare, tämligen imponerande ändå!

Toscasnäcka alá Statoil

Strax söder om Åmål, närmare bestämt på Statoil Tösse var det dags att inta en liten skvätt fika, kaffe åt mig, varm choklad åt Angelika samt en varsin Toscasnäcka, som vi unisont kan meddela smakade alldeles underbart!

Färden fortsatte sedan längs E45 i lagom tempo och förtjusande bra väder söderut, och gick alldeles utmärkt hela vägen, envisades med att fortsätta på E45 när Trollhättan började närma sig bortom horisonten, trots GPS-damens envisa tjat om Uddevalla och E6an som ersättning, bara för att det är lite vägarbeten, pyttsan!

Detta innebar ju dock att en viss bro skulle passeras, Stallbackabron i Trollhättan, något som inte var helt uppskattat av min fru, som kröp ihop till en liten boll i passagerarsätet, muttrandes ord som inte direkt är lämpliga att återge varken i skrivet eller talat ord.

Men trots hennes åsikter om människorna som ritat och byggt bron så kom vi över utan besvär och kunde fortsätta ner till Göteborg utan problem.

Vi tänkte att vi skulle vara klyftiga och svänga förbi hotellet först, checka in och allt det där, för att sedan stressfritt kunna förirra oss i Göteborg när bilen skulle lämnas till sin hemmahamn, men en nyanländ busslast Italienare som köade i receptionen fick oss att överge den tanken tämligen omgående, och vi vände tvärt tillbaka ut till bilen för att göra om och göra rätt..!

Tack vare den förtjusande hjälpredan Navigon som guidade oss från min iPhone genom Göteborgs djungel av vägar, bilar, cyklister, människor, bussar, spårvagnar och annat elände till vårt mål, Bilia i Sisjön utanför centrala Göteborg. Efter lite snurrande på parkeringen, och funderingar över vart tusan nyckelinlämningen var, så kunde vi slutföra vårt uppdrag för dagen, och därefter påbörja funderingarna om hur tusan man tar sig tillbaka till centrala staden!?

Roadtrip del 2

Ännu en gång fick min iPhone agera guide, denna gång tack vare Västtrafiks egna applikation som berättade vilken busshållsplats vi skulle ta oss till, och hur vi skulle resa, vad den inte var så duktig på var att berätta vilken typ av SMS-biljett som skulle köpas, men ett snabbt samtal till Västtrafiks kundtjänst kunde ge oss svaret, som kom alldeles lagom innan bussen dök upp.

Efter en bussresa á 10 minuter eller så blev det dags att byta till spårvagn, alltid lika spännande för turister som oss (eller mer mig då..)!

En stunds spårvagnande senare var vi vid rätt hållplats, och efter lite snurrande (av mig) så fann vi (Angelika) hotellet, och vi kunde ta oss till incheckningen och vidare upp till vårt rum på 9e våningen, rum 909 rent av, med en härlig utsikt mot nya Ullevi samt en stor del av Göteborgs stad!

Utsikt från Scandic Opalen

Utsikt från Scandic Opalen rum 909

Efter ett litet uppfriskande besök på vattenkastarrummet så begav vi oss ut på staden för att sträcka på benen en aning, dock visade det sig att det var något kulturkalas i staden varpå gatorna var tämligen överfulla av människor, men vi tog oss allt ner till den oerhört farliga godisbutiken som finns på Östra hamngatan, med fler sorters godis än jag någonsin sett på någon annan plats, och nej, gränsen på 40 kr för att handla med kort den behövde vi inte tänka nämnvärt på, den överskreds med råge…

På promenad i Göteborg

Liten sväng ner till vattnet för att kika på alla fina båtar som fanns på plats, den ena vackrare än den andra, och till min stora lycka fanns där även Ostindiefararen Götheborg på plats, äntligen fick man se henne med egna ögon, och vilket fartyg, så vackert!

Ostindiefararen GötheborgEn så kallad riktig båt!

Epilog dag 1

Efter en lagom lång promenad på Göteborgs gator började det suga lite i magen, det var dags att finna lite kvällsmat, långt senare på kvällen än vad vi normalt äter. Efter lite funderande hit och dit blev det av alla ställen Pizza Hut i Nordstans galleria, och då kan man ju fråga sig hur vi tänkte då..?

Jo, det skulle visa sig att de kan laga långt mer än bara pizza, namnet till trots! För egen del blev det en nachotallrik medan Angelika beställde en lasagneliknande pastarätt med färskost och champinjoner, som inte kan beskrivas som annat än rakt igenom fantastiskt god! Man kunde inte låta bli att bli en aning imponerad av Pizza hut på den fronten!

Nachotallrik alá Pizza Hut

Tokgod pasta med färskost och champinjoner alá Pizza Hut

Mätta och belåtna begav vi oss tillbaka till hotellet i den svala kvällsluften, och väl på plats tog ett visst, lagom, godisfrossande vid innan det var dags att släcka lamporna och njuta av de underbart fluffigt mjuka sängkläderna!

Roadtrip dag 2

Upp lite lagom sådär strax före 9 på morgonen för att hinna med en skvätt hotellfrukost innan det var dags att bege sig mot stadens gator igen för lite lagom bensträck inför hemresan. Angelika har fortfarande inte riktigt greppat detta med hotellfrukost, så istället tog jag på mig att njuta lite extra åt henne också.

Efter frukosten tog vi oss tillbaka upp på rummet för att njuta en liten stund extra av utsikten medans frukosten fick landa ordentligt och benen skulle kunna bära oss ut på stadens gator igen.

Miniatyrbilar från nionde våningen

Tog oss ett stillsamt varv runt stadens gator, visade Angelika in på Science fictionbokhandeln, hämtade lite tågbiljetter, gick ett snabbt varv runt Lilla bommen igen innan det var dags för mig att roa mig en stund på närmaste Elgiganten.

Passade sedan på att utnyttja en av förmånerna med att ha svart SJ Priokort, nämligen tillträde till loungen på Göteborgs Central, där man kunde njuta av sköna stolar i lugn miljö med tillgång till lite fika i väntan på att klockan skulle bli avgångstid. Utöver kaffe och kakor fanns det även en klar fördel, en trivsam toalett som klart överstiger normala offentliga toaletter, inte fy skam!

Via Pressbyrån tog vi oss till slut ut till vår ersättningsbuss som skulle ta oss mot Trollhättan där tågresan skulle ta vid, och även om busschauffören verkade mer intresserad av att slå sitt personliga rekord på sträckan så kom vi fram till tåget utan besvär, där vi flyttade över oss till våra stolar i vagn 11.

Åka ersättningsbuss

Tågresan norrut gick sedan sådär smärtfritt som de bara skall göra, jag ivrigt surfandes på min iPad och Angelika envist kvar i den analoga bokvärlden, och vi kom fram till Karlstad någon minut före tidtabell.

Kvar fanns det endast att njuta av en promenad komplett med vattenblåsa på en av mina lilltår, via affären för att skaffa tröstmat till katterna som överlevt lite mer än ett dygn utan vårt sällskap!

Totalepilog

Så var då vår spontant planerade minisemester till roadtrip över, till en resekostnad av 418 kr för sträckan Karlstad – Göteborg – Karlstad, och faktum är att vi spenderade mer pengar på mat och dryck än vad själva resan kostade, alldeles lagom helt enkelt!

Nu får det allt vara dags att sova en stund, det tog i vanlig god ordning mycket längre tid än planerat att skriva allt detta, men i morgon är en ny dag, ännu en ledig sådan innan vi återgår till jobbet som normalt på fredag, och resten av helgen med för den delen!

2 svar

  1. Älskar dig! :-*

  2. Att gå in och läsa din blogg är som balsam efter en halvtimmes läsning i Postvagnen!

    Här är så lugnt och skönt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.