Uppgift till förare

En gång i tiden skapade jag en snutt programkod, ursprungligen skrivet i programmeringsspråket C++ enligt antika anteckningar daterade 2008/2009. Denna snutt blev senare översatt till såväl C#, Java som PHP och ihopsnurrat till en Android-applikation med namnet Uppgift till förare.

Syftet med denna applikationen var att förenkla uträkning utav det som nu heter bromsprocent, d.v.s. med vilket värde ett tågsätt kan bromsa i förhållande till dess vikt. Utöver detta kan man även använda applikationen till att räkna ut hur fort man får köra vid ett angivet retardationstal, d.v.s. ett värde i m/s² som tåget kan bromsa.

Applikationen i fråga publicerades 2010 på det som numera heter Play Butik i svenska Android-enheter och har sedan dess installerats på i skrivande stund (2014-05-11) installerats närmare 1500 gånger på diverse enheter. Tyvärr är applikationen numera tämligen hejdlöst utdaterad vad gäller design om inte annat, då den en gång i tiden skrevs för Android version 1.5 och den i nuläget senaste versionen är uppe i 4.4, Kitkat.

Sedan länge har jag haft en önskan om att skriva om applikationen, uppdatera den med en mer modern design och korrigera de små felaktigheter i terminologin som förekommer, eftersom järnvägen bytt regelverk sedan dess att applikationen publicerades. Problemet har dock varit att källkoden är försvunnen. Borta. Frustrerande nog kan jag gott meddela.

En annan tanke som funnits med i stort sett lika länge som den ovan, om inte än längre, är att göra en version för iOS. Inte heller där har jag kommit värst mycket längre än att installera utvecklingsverktygen på datorn, för att sedan tappa lusten lite smått.

Så, i väntan på att ork, motivation och inspiration till att göra något åt det hela, kan man åtminstone trösta sig med att det finns en webbversion utav det hela att förlita sig på. En webbversion som åtminstone är en smula mer uppdaterad efter en insats på en regnig söndag.