IVU Rapid till iCal

När det nya schemaplaneringssystemet inte erbjuder något smidigt sätt att exportera till iCal, då får man helt enkelt ta saken i egna händer och ordna ett verktyg själv. Slutresultatet blev ett webbläsartillägg som körs (för stunden) i Google Chrome samt kompatibla webbläsare som exempelvis Microsoft Edge.

Man kan hitta tillägget via Google Chrome Web Store via direktlänk, det är inte publikt tillgängligt för alla som besöker web store, mest för att det täcker ett synnerligen specifikt behov för en specifik grupp användare.

Integritet

Rimligen drar vi av integritetsplåstret direkt. Tillägget sparar ingen data utanför din egna webbläsare, det läser av Duty schedule alternativt Long-term duty schedule och skapar utifrån det en lista över ditt schema som sedan görs om till iCal-format för import i lämpligt kalenderprogram. All hantering sköts lokalt i din egna dator och inget skickas vidare till mig eller någon annan.

För att särskilja kalenderhändelser så försöker tillägget även läsa ut anställningsnummer ur Employee Portal för att lägga till detta som unikt ID för varje kalenderhändelse, tillsammans med datum och turnummer. Kan det inte göra det, så kommer ”IVU” ersätta istället.

Anledningen till att jag valt denna lösning är för att man skall kunna importera flera schema till samma kalender, exempelvis om man som mig delar räkningar med en annan järnvägare som använder samma planeringssystem. För att särskilja krävs nämligen ett unikt ID och förhoppningsvis så skall anställningsnumret vara ett bra sådant.

Installation och användning

  • Installera tillägget
  • Logga in på Employee Portal
  • Öppna Duty schedule eller Long-term duty schedule och stega fram så långt du vill exportera
  • Tryck på tilläggets ikon och sedan knappen ”IVU > iCal”, då hämtas schemauppgifter från webbsidan och exporteras till iCal-formatet som hämtas via ett nytt fönster eller ny flik.
  • Spara filen på lämplig plats och öppna den sedan i valfritt kalenderprogram på dator eller webb.

Avslutningsvis

Kommentarer? Åsikter? Förslag? Använd med fördel kontaktformuläret på sidan här för att nå mig. Alternativt leta upp mig på något lämpligt socialt medie.

Gillar man det jag gör så kan man högst valfritt ge bort en slant via Swish, QR-kod nedan, så att jag kan finansiera mitt kaffeintag kopplat till utvecklingen av detta tillägg och andra mer eller mindre smarta grejer.

QR-kod Swish för gåvor relaterade till de webbtjänster och mjukvaror jag skapar.