Giganternas kamp!

Det har varit några klart intressanta veckor nu för oss tekniknördar, allra helst de av oss, som mig, som är speciellt fascinerade av mobiltelefoner. Dels har vi haft Apples presentation av iPhone 4S, Google och Samsung har presenterat Samsung Galaxy Nexus och idag så presenterade Nokia till slut sina första Windows Phone-baserade telefoner i den nya Lumia-serien!

Apple iPhone 4S med iOS 5

Apple iPhone 4SDen nya iPhone 4S är till iPhone 4 lite som iPhone 3GS var till iPhone 3G, en förädling av en redan fantastisk enhet. Det nya i 4S är bland annat snabbare processor, Apples egna A5-chip som även sitter i iPad 2, en 8 megapixelkamera med videoinspelning i Full-HD, 1080p. Tillsammans med iOS 5 som är en klar förbättring över tidigare versioner så fortsätter man med sitt vinnande koncept från iPhone 4 med en rakt igenom fantastisk design och byggkvalité! Enligt uppgift så är även antennkonstruktionen en aning förändrad, för att minska problemen med dödsgreppet som iPhone 4 ibland kan råka ut för.

För min del, som redan idag äger en iPhone 4 känns det inte så våldsamt angeläget att uppgradera, man vinner för lite på det i dagsläget helt enkelt. Men å andra sidan så hade jag trots allt både en iPhone 3G som en iPhone 3GS, om än med olika operatörer, så vi får väl allt se, jag köar i vart fall inte för att få en på fredag..!

Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy NexusNästa hypade lansering var det man länge trodde skulle bli Google Nexus Prime, som lite mer besvikande nog för min del blev en Samsung-telefon i Galaxy-serien istället. Telefonen är den första med nya versionen av Android, version 4.0 även kallad Ice Cream Sandwich som är resultatet från ihopslagningen av telefonversionen 2.3 Gingerbread och surfplatteversionen 3.0 Honeycomb.

Telefonen är klart läckert designad, tunn och elegant med en intressant baksida som kanske skiljer sig från Samsungs vanliga plastiga värld. Dessutom saknar telefonen andra knappar än volym samt start/låsknapp, alla övriga kontroller är nu istället integrerade i Android-systemet, kan bli klart intressant!

I Galaxy Nexus bjuds man dessutom på en 4,65″ stor skärm med HD-ready upplösning, 1280*720 px vilket även det räknas till klart läckert! Kameran är dock ”endast” på 5 megapixel, men man skall alltid minnas att megapixel inte är allt, optiken är snarare än viktigare i sådana här kompakta enheter, den kan mycket väl vara riktigt bra trots ett siffermässigt undertag mot nya iPhone 4S.

Dessvärre verkar man ha placerat 3,5 mm hörlursuttaget i botten av telefonen, tillsammans med micro-usb porten för laddning/synkronisering, något jag inte alls gillar. Jag vill ha en snygg, välbyggd telefon med laddport i botten, 3,5 mm kontakt och start/låsknapp i toppen!

Men det är klart man måste passa på att klämma lite på en enhet när man får chansen, även om jag känner mig en aning tveksam för närvarande.

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800Och så till dagens lansering, nya Nokia Lumia 800 som presenterades (SvD, DN) under förmiddagen, Nokias första försök till smartphone baserat på Windows Phone 7.5, ett första steg bort från de Symbian-baserade telefoner man tidigare haft. Med en design hämtad nästan rakt av från Nokia N9 som var baserad på det delvis egenutvecklade Meego-systemet och ett stilrent gränssnitt från Microsoft så verkar detta i mitt tycke vara en riktigt intressant kombination!

Detta är något av en ödestelefon för Nokia också, satsningen på Windows Phone MÅSTE lyckas för att kompensera för det rakt igenom katastrofala tapp man haft sedan racet med smarta telefoner började på riktigt, tack vare den ursprungliga iPhone som lanserades 2007.

Jag har varit och klämt och känt lite på Nokia N9, vilket då alltså är i stort samma design och hårdvara som detta, och den var en riktigt trevlig upplevelse, om man inte tappat bort sig fullständigt vid tillverkningen av Lumia 800 så kan detta mycket väl bli den mest välkonstruerade mobiltelefonen på riktigt länge utanför iPhone-världen!

Nu passar inte riktigt Windows Phone in sådär superbra i min numera tämligen Apple-skadade lilla värld, men jag kommer definitivt ta tillfället i akt att klämma och känna på den här nya telefonen när den kommer till butikerna! Det är nog lite tidigt att utropa detta till en succé, men detta är den första Windows-baserade telefonen på mycket länge som har en allvarlig chans att utmana på riktigt, och som har en chans att sälja ordentligt dessutom!

En sak är säker, när dessa tre enheter börjar dyka upp i butikerna under vintern så kommer det bli riktigt intressant att se resultaten, och än mer intressant att provköra lurarna om än så för en liten stund!

Om nu ingen känner att de vill låna ut en enhet eller så till mig för längre test dvs, någon, alls?

Upppdatering 13.25

Tidningen Mobil rapporterar nu att vi i Sverige får se de nya Lumia-telefonerna först efter årsskiftet, man får nöja sig med Nokia N9 med Meego om man vill ha en modern Nokia under 2011, lite klantigt kan tyckas..!

 

2 svar

  1. hm förstår inte varför Nokia inte släpper modeller med Android? Okej nu har dom nog skrivit på med Microsoft, men innan det alltså. Som hårdvarutillverkare tycker jag dom är bättre än tex HTC, så jag skulle lätt ha valt en Nokia lur med Android.

    1. Instämmer helt! Tror dock det handlar om en vilja att visa en egen identitet, något som blivit ganska svårt i djungeln av tillverkare som förlitar sig på Android för närvarande, man såg en chans att göra något annat än bara ett nytt skal till senaste Android-versionen.

      Sen återstår det att se vad Windows Phone kan åstadkomma i smartlursvärlden, det finns potential helt klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.