Hur man gör en livesändning

Eller ja, mer korrekt beskrivning är väl snarare, hur jag gjorde en livesänding. En ganska lång livesändning faktiskt. Rätt episkt lång om vi ska vara sådana. Givetvis är det #teknikhjälpen som vi talar om nu, En podd om tekniks sista och längsta show!

Vill man inte sitta och titta på mig prata om det hela i 15 minuter så tänkte jag faktiskt även ta upp ämnet i textformat, strax nedanför här.

Nödvändigt att nämna, eftersom det är lite av ett lagkrav, är att inlägget innehåller affiliatelänkar dit du kan handla prylarna vi använde, utifall att du skulle vilja göra en exakt kopia utav vår setup för sändningen!

Bildsetup

Först ut blir bildsetupen, vad vi använde för att fånga video utav det hela helt enkelt.

Canon EOS R med Canon RF 24-105 mm f/4 L IS USM

Huvudkamera för dagen var min rätt flång nya Canon EOS R, en kamera jag köpte strax efter att ha köpt nya Canon EOS RP som sedermera returnerades igen. Det är ett helt eget ämne i sig och ja, jag har gjort en video om det hela…

Kameran kördes med nätström kopplad under hela sändningen då det helt enkelt inte finns några batterier som klarar av så pass lång sändning utan att behöva bytas ut i tid och otid. Onödigt helt enkelt.

Nätadaptern heter Canon AC-E6N och sedan behövs även en batteridummy som heter Canon DR-E6 för att komplettera hela paketet. Oturligt nog gick ju varken EOS RP eller EOS R att köra på nätström via USB-C vilket var lite vad jag hade hoppats på från början.

Optiken var det faktiskt smått fantastiska Canon RF 24-105 mm f/4 L IS USM som levererar ruskigt bra skärpa och stabil autofokus-upplevelse överlag.

Kameran kördes i manuellt videoläge under hela sändingen, bländare på f/5.6, slutare på 1/100 eftersom videosignal gick ut med FullHD i 50 bilder per sekund, Auto-ISO med justeringar av exponeringskompensationen för att kompensera för ljus och klädsel.

Ljudsetup

Ingen ordentlig sändning utan bra ljud, det är sedan gammalt. Extra intressant utmaning eftersom ljudet dessutom skulle till att användas för att klippa podcast i efterhand.

Zoom H6 Handy recorder

Valet föll på en Zoom H6 som fanns tillgänglig hos inblandade parter från start. Zoomen erbjuder nämligen fyra XLR-ingångar samt möjlighet att koppla på tillbehör för ytterligare på det. Dessutom gick även denna att köra på nätström via något så antikt som en MiniUSB-port. Det var inte direkt igår man använde en sådan…!

Fyra programledarmikrofoner gick in till Zoomen samt min mikrofon via tillbehör som kopplats till. Ljudet spelades dels in i separata kanaler direkt på minneskortet samt gick ut via line-out till kamerans mikrofoningång för att få ljud och bild synkroniserat direkt i kameran.

DPA 4088 neckbandmikrofoner

Valet av mikrofoner till programledare och gäster föll på en uppsättning DPA 4088 neckbandmikrofoner som kopplades då via XLR till Zoomen. Fantastiskt trevligt ljud ur dessa mikrofoner och vad det verkar så har resultatet varit riktigt bra!

Røde SmartLav+

För att jag som producent skulle kunna kommunicera hörbart med tittarna och sedermera lyssnarna så användes en Røde SmartLav+ som kopplades till Zoomen. Denna justerades upp och ner i volym för att inte plocka ljud mellan mina inspel med tittarfrågor och kommentarer. Kanske inte den bästa utav lösningar men istället desto billigare eftersom vi råkade ha ett flertal nära till hands…

AKG K72

För att övervaka ljudet hade jag ständigt mina AKG K72 hörlurar inkopplade till Zoomen, eftersom den så påpassligt hade såväl hörlursutgång som line out. Detta var mycket smidigt eftersom det dessutom gav kontinuerlig övervakning av ljudnivåer på mikrofonerna och därmed möjlighet att göra små justeringar under sändningen.

Streamingsetup

Med ljud och bild synkade i kameran så behövdes bara något lämpligt sätt för att få över den här signalen till datorn och sedan vidare ut på internet. Det finns lite olika metoder för att göra detta men jag valde att gå på följande.

Elgato Cam Link 4K

Valet på Cam Link 4K (är det bara jag som stör mig på särskrivningen där?) var dels för ett ganska rimligt pris, dels för att den gick direkt till en vanlig USB-kontakt. Innan Cam Linken var jag rätt inne på en lösning från Blackmagic men eftersom den tarvade klart mycket dyrare kablage så blev Elgatos variant klart mer rimlig på alla vis.

Vad denna lilla grunka gör är att den tar in en HDMI-sladd, omvandlar med lite magi och skickar signalen som en emulerad webbkamera till datorn. Detta gör den dessutom riktigt smidigt, åtminstone under macOS. Inte ens faktumet att det behövs en dongel för USB-A till USB-C ställde till några besvär utan allt fungerade klockrent och utan tecken på överhettning!

Apple MacBook Pro 15″ årsmodell 2018

För att plocka in signal, hantera den och sedan skicka ut den så användes min 15″ MacBook Pro av fjolårets modell. Säkerligen mer kraftfull än absolut nödvändigt men även den som råkade passa fint för uppdraget.

Datorn kördes kopplad till såväl elnät som trådat nät via dongel för bästa möjliga uppkoppling och framförallt, minsta möjliga störningar när det kommer till uppkopplingen.

OBS Studio

Valet utav mjukvara föll rätt tidigt i planeringen på OBS Studio som är öppen källkod och fri att använda. Liten tröskel för att sätta sig in i hur det fungerar men ändå inte omöjlig att passera.

I programmet finns dessutom möjlighet att sätta upp flertalet olika scener att skifta mellan för att antingen visa olika lager eller för att kunna ha som vi hade, pausskärm, inför-skärm och efter-skärm för de olika stadierna utav sändning.

Utöver detta lades ett webblager ovanpå bilden där det dels ständigt visades nuvarande totalsumma som samlats in, nya donationer, aktuellt delmål för olika specialgrejer samt tittarfrågor som kom in via Swish.

Webblagret i sig var ett fulhack på sällan skådad nivå och exakt hur det fungerar vågar jag inte ens tänka tanken på. Trots det fungerade det hela absolut strålande under hela sändningen och det är allt som räknas!

All cred för detta går tveklöst till Johan i podden som ordnat med detta lilla mirakel på ett grymt snyggt sätt, komplett med admin-gränssnitt där jag kunde klicka fram frågor och delmål att visa i sändningen. Ruskigt snyggt överlag!

Restream.io

Ett önskemål från grabbarna i podden var att kunna sända till såväl Facebook som YouTube samtidigt, något som inte går direkt i OBS tyvärr. Detta löstes genom att helt enkelt kasta pengar på problemet och teckna tjänsten Restream.io för den här sändningen.

Den här tjänsten ger alltså möjligheten att skicka på strömmen mot deras RTMP-server istället för Facebook eller YouTubes motsvarighet, för att sedan låta deras tjänst strömma vidare till önskade tjänster.

På det fick man dessutom kontinuerlig statistik och det finns även möjlighet att plocka in chat-funktionalitet genom deras tjänst, även om det inte var något vi använde oss av vid tillfället.

Slutresultatet

Trots mindre bekymmer med statiskt brus i ljudsetupen under lördagens förberedelser så ordnade allt upp sig riktigt bra, kanske mycket tack vare just god tid åt förberedelser.

När sändningen väl var avslutad kunde det konstateras att OBS rapporterade noll (0!) tappade bildrutor och det är närmast fantastiskt bra. Dessutom verkade kvalitén både gällande bild som ljud varit riktigt bra, från de rapporter jag fick under och strax efter sändningen.

På YouTube finns nu även hela sändningen sparad och går att återbesöka för den som så önskar. Gäller att ha gott om tid på sig bara…!

Sändningen börjar ca 47 min in i klippet.

Har man inte riktigt tid för det så kommer allt även uppklippt som podavsnitt här under våren och försommaren. Väl värt att lyssna in om jag får säga det själv, i en podcast-klient nära dig!

Mest chockerande utav allt var väl egentligen att hela söndagen flöt på helt utan någon form av teknikstrul, något vi ändå hade förväntat oss och förberett oss för. Riktigt hur det gick till vet jag inte men är evigt tacksam för att det gick just så smärtfritt ändå!

Lärdomar

Det går inte att säga annat än att detta har gett mig ruskig mersmak för att producera fler saker likt detta. Även om det var hejdlöst utmattande och jag var rätt färdig i flera dagar efteråt så var det även minst lika fantastisk upplevelse och jag är för evigt tacksam över att ha haft möjligheten att göra det här.

Nästa gång det blir aktuellt, när det nu blir, så kommer jag dock önska något längre pauser under sändningens gång. Det var en smula stressigt att hinna med allt som skulle göras under endast fem minuter. Oavsett hur mycket det än låter så går tiden fort när det behöver hinnas med toabesök, vätskeinhämtning, mikrofonkoll och rigg av ny gäst.

Tiden går fort när man har roligt helt enkelt?

Trots det så hade vi ändå imponerande bra tidshållning och det var inte med mycket det sprack mellan varje segment!

Ett annat önskemål jag hörde efteråt var pauserna, att det hade varit bra med någon liten slinga musik under pauserna. Förstår inte riktigt varför jag inte tänkte på det i förväg?

Nåväl, förhoppningsvis får jag chansen att göra om detta vid ett annat tillfälle och då ska jag göra mitt bästa för att få med allt av värde och förhoppningsvis inte göra ett sämre jobb än det här, min första riktiga livesändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.